ale coby nie pisał, to w wymienionym towarzystwie jest najbliżej ideału . Nie jest to co prawda ideał dynamiki, ale pod kątem spokoju użytkowania jest to najlepszy silniczek.
...Nie jest to co prawda ideał dynamiki, ale pod kątem spokoju użytkowania jest to najlepszy silniczek.
Veto. I to ponowne. Ten silnik ma 16 zaworów a 1.6 MPI tylko 8 (czyli mniej skomplikowany) ! No i twórcą 1.6 MPI jest AUDI AG (tak jest u mnie napisane w wyciągu ze świadectwa homologacji) a zaprojektowany był w czasach gdy produkowano trwałe silniki a 1.4 MPI pewnie jest już produktem VW... Na korzyść 1.4 MPI przemawiają natomiast jeszcze słabsze osiągi (niż w 1.6 MPI który i tak już jest mułem) co wiąże się zapewne z mniejszą ochotą użytkowników do szarżowania która odpowiada m.in. za żywotność silnika.
Pozdrawiam,
Jaroslav92525
----------------------- VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)
...Nie jest to co prawda ideał dynamiki, ale pod kątem spokoju użytkowania jest to najlepszy silniczek.
Veto. I to ponowne. Ten silnik ma 16 zaworów a 1.6 MPI tylko 8 (czyli mniej skomplikowany) ! No i twórcą 1.6 MPI jest AUDI AG (tak jest u mnie napisane w wyciągu ze świadectwa homologacji) a powstał w czasach gdy produkowano trwałe silniki a 1.4 MPI pewnie jest już produktem VW... Na korzyść 1.4 MPI przemawiają natomiast jeszcze słabsze osiągi (niż w 1.6 MPI który jest mułem) co wiąże się zapewne z mniejszą ochotą użytkowników do szarżowania która odpowiada m.in. za żywotność silnika.
Zgadzam się z Twoim vetem (z tym ponownym również) :diabelski_usmiech
Co prawda nie jest to temat o silnikach MPI, ale miałem na myśli tylko i wyłącznie 1.6 MPI, który pomimo jego ospałej dynamiki uważam za udany i bardzo fajny silnik, z którego spokojnie i w zasadzie beztrosko można korzystać przez bardzo długi czas.
A ja powiem ze jak przyciac 1.6mpi to jedzie. Szkoda porównywalne osiągi 1.6mpui i 1.9tdi i wyszły podobnie. Ja spod świateł w fabii 1.6 TDI bez ogólnej spinki utrzymane się przed octa 1.6 mpi ale szła ładnie i nie zostawiła w tyle. Więc nie może być to taki mul. Moze po prostu trzeba go kręcić wyżej. A jak się mal LPG to takie kręcenie nie obciazy budżetu zbyt mocno. Na pewno mniej niż kręcenie tsi.
ja to widzialem juz dwa razu fabke I kombi biala z silnikiem sdi... ktora pierwsza spod swiatel ruszala... a ponoc ma 20 sekund do setki czy cos takiego ;-) co prawda dlugo to pierwsza od tych swiatel nie byla...
ps. w sumie to szkoda ze nie daja sdi do O2... dla dziadow na dzialke idealne... zolw ale bezawaryjny. Ale moze o to chodzi - ma wlasnie byc nie bezawaryjny... czyli.... sie sypac :-)
Pewno zaraz dostanę ostrzeżenie, ale co mi tam ...
Jak się nie ma miedzi to się na d..upie siedzi!
Jak zarabiasz poniżej średniej krajowej to kup sobie Golfa III 1.6 w gazie, żeby nie zaskoczyła Cię wymiana rozbitego lusterka za 360 zł z budżetu córki na studniówkę.
i kolej morał
Wydajemy pieniądze których nie mamy, na rzeczy których nie potrzebujemy by zaimponować ludziom których nie lubimy.
Teraz już wiem czemu na parkingu przed biedronką lub lidlem tyle fajnych aut. Wszytko na raty zarabiających poniżej średniej krajowej.
W takim wypadku, jak ja zarabiam kilka średnich krajowych to powinienem jeździć Audi S8 4.2 Longggg nie octavią z 2009? Wtedy to bym narzekał na koszty eksploatacji i kosztów napraw, a przy octavi 1.4 TSI to jak płacenie rachunku za telefon.
Świetny komentarz, szkoda, że mało takich. Trafnie, konkretnie i bez ubliżania innym.
Pozdrawiam.
Octavia II FL 1.2 TSI Elegance
,,Mężczyzna tylko od życia nauczy się żyć i żadna pedagogika tej nauki nie zastąpi. Miguel de Unamuno ''
ja swoim TSI zrobiłem 86000 kkm - moge powiedzieć tylko tyle REWELACJA kompletnie nic sie nie dzieje tylko paliwo a pali go wyjątkowo mało śr. 6,7/100 i jazda POLECAM
Komentarz